Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 21:26 - НСА: Искаме честен съд!
Автор: karamecanii Категория: Новини   
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове:
0



С бурни скандирания и много емоции протече днешният пореден протест на Националната спортна академия (НСА) за запазване целостта на учебната база по водни спортове в Несебър. Шествието тръгна в 11 часа от площад „Александър Невски”, където се бяха събрали стотици хора, сред които освен възпитаници на НСА имаше студенти от Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ), УНСС, Софийския университет, НБУ, Лесотехническия университет (ЛТУ), както и граждани дошли да изразят своята позиция и подкрепа.


С множество плакати, по които се четяха надписи като „12 години съдебна сага за базата в Несебър”, „Съд за фалшификатора”, „Спрете разграбването” и „Стига бетон върху плажа”, протестното шествие премина през ул. “Оборище”, ул. “Г.С.Раковски”, бул. “Цар Освободител”, ул. “Дякон Игнатий” и стигна до Министерство на правосъдието на ул. „Славянска”, където последваха бурни скандирания „Искаме честен съд”, „Мафия”, „Базата е наша”, „Държавата за НСА”. От там шествието продължи до Висшия съдебен съвет на ул. “Съборна”, което беше и крайната дестинация на протеста. Там продължиха протестните викове, среди които най-много се открояваше призивът за честен съд.


Първокурсничката Кристина заяви пред Академика БГ, че се е надявала повече хора да подкрепят протеста, но допълни, че от НСА ще продължат с протестните действия. Тя изрази убеждението, че все повече хора ще се присъединят в борбата им за спортната база в Несебър. Студентката Мария пък каза, че НСА получава голяма подкрепа от всички университети и е категорична, че председателят на Административния съд в Бургас Атанас Вълков, който беше уличен, че е използвал служебното си положение и чрез фалшиви документи майка му – Руска Вълкова, е придобила 12 декара имот в района на базата на НСА, трябва да бъде осъден.


imageДоц. д-р Лозан Митев, който водеше протеста, разказа, че е доволен от броя на участниците в протеста, макар да нямат възможност да се включат всички възпитаници на НСА. Той благодари за подкрепата на всички ВУЗ-ове, които са съпричастни с каузата, както и на Националното представителство на студентските съвети в България. На въпроса от кого според него зависи разрешаването на казуса и очаква ли намеса от страна на министър-председателя, доц. Митев отговори, че „върховна инстанция при такива спорове е съдебната система, тъй като така седят нещата в правовата държава. Министерски съвет е направил всичко и е заявил своята позиция, когато обяви спортната база на НСА в Несебър за ”обект с национално значение”. Това стана през миналата година след предложение от страна на министъра на Физическото възпитание и спорта Свилен Нейков. Решението обаче бе отменено от Върховния административен съд (ВАС). Доцент Митев каза още, че от НСА очакват изпълнителната власт да вземе такива решения, които удовлетворяват Национална спортна академия. Той сподели също, че, ако се наложи, преподавателите и студентите са готови отново да защитят с телата си базата в Несебър, както сториха през февруари 2010 година, но подчерта, че „това не е героизъм”, че е плачевно за една цивилизована държава преподаватели и студенти да се борят по такъв начин с институциите и е редно съдът да вземе справедливо решение. На въпроса дали вярва, че Атанас Вълков ще бъде осъден, доц. Митев каза, че няма образованието да анализира действията на правосъдната система, но според него „българският съд е съдът с неограничени възможности и от него може да се очаква всичко”.


В 12:30 ректорът на НСА проф. Лъчезар Димитров, който беше на среща във Висшия съдебен съвет, излезе пред протестиращите и заяви, че са получили „достатъчно указания”, които не са в правомощия да дават на НСА, но уважават нашето искане за търсене на специални юридически услуги. Вече имаме такива контакти и се надявам да продължим в тази посока за осъществяване на нашата цел. Топката, така казано, е в ръцете на нашето правителство, на парламента,така че очакваме ново решение в тази връзка за запазване целостта на базата. “Надяваме се, с помощта  на събраната подписка, българската общественост, българското законодателство, правителство и парламентът да решат в наша полза и базата на НСА да остане за образование и спорт”. С това изявление ректорът сложи край на протеста и каза, че ще обяви дата за следващия през идната седмица. Проф. Лъчезар Димитров допълни, че учебните занимания продължават по график и благодари от сърце на всички за това, което направиха днес.


Накрая Лозан Митев изрази надеждата, че разумът ще надделее, тъй като „ не можем да вървим с ориенталско-деспотични подходи към европейските ценности, просто е глупаво”.


Христо Лазаров

Снимки: Николай Николов




Източник: http://akademika.bg/2011/04/%d0%bd%d1%81%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d0%b5-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d1%8a%d0%b4/


Тагове:   нса,   съд,   честен,   искаме,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: karamecanii
Категория: Новини
Прочетен: 1220028
Постинги: 1192
Коментари: 559
Гласове: 196
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930