Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2010 15:13 - Величко Адамов: Реформата е наложителна
Автор: karamecanii Категория: Новини   
Прочетен: 789 Коментари: 0 Гласове:
0



Ректорът на Стопанска акдемия “Д. А. Ценов” – Свищов Величко Адамов даде специално интервю за Академика БГ във връзка с предстоящата реформа във висшето образование и последните тенденции сред студентския наплив и предпочитания.


- Доцент Адамов, какво е наблюдението Ви върху тазгодишната кандидатстудентска кампания и какво е нивото на последния випуск зрелостници?


- Броят на завършващите средно образование в страната ежегодно намалява, но пък броят на желаещите за обучение при нас почти не се променя. Около 41 % от кандидат-студентите искат да участват в нашата кампания най-често чрез тест и пренесена оценка от държавен зрелостен изпит. В сравнение с предходни години значително е увеличението на кандидатите за прием чрез оценка от матурата. Вероятно този начин за кандидатстване във ВУЗ ще е основен в бъдеще и би трябвало Министерството на образованието да го вземе под внимание при разработване на стратегиите за следващи години.



- Кои са най-желаните специалности в Стопанска академия и защо според Вас?


- Най-желани си остават традиционните специалности – „Финанси”, „Счетоводство и контрол”, „Застраховане и социално дело”. С възходяща тенденция сред новите специалности са „Маркетинг” и „Международни икономически отношения”. Особено впечатлява нарастващият прием на студенти от София. Търсенето на определени специалности е логично следствие от данните и за това къде са най-големите заплати. Информацията, че само в два сектора – финанси и енергетика – средните месечни брутни заплати са четирицифрени логично определя водещата роля на специалност „Финанси” и катедра „Финанси и кредит”, към чийто екип имам честта да принадлежа.



- Къде се реализират Вашите студенти, след като завършат – в България или в чужбина?


- Влизането на страната ни в Европейския съюз позволи наши студенти да направят успешна кариера и в чужбина (Западна Европа, САЩ), но масовата им реализация, поради спецификата на завършените специалности и възможността за бърза адаптация към работните места, е в България.



- Как бихте определили качеството на висшето образование в момента?


- В България икономическото висше образование се гради върху три колоса – профилираните висши икономически училища в София, Свищов и Варна. Напоследък се нароиха множество частни структури, които с лъскави етикети се опитват да намерят своето място на пазара на модерните финансови и икономически професии. Мисля си, че висшето образование е консервативна система и всяко допускане на нови институции намалява общата полезност и ценност на системата като цяло.


- Министърът на образованието Сергей Игнатов обяви, че ще прави разтърсваща реформа във висшето образование. Каква според Вас трябва да бъде тя?


- Реформата е наложителна. Като ректор очаквам промените неминуемо да подобряват средата за конкуренция. Конкуренцията винаги е здравословна. Тя регулира пазара, насочва интереса към най-ефективните и най-реномирани образователни центрове.


В настоящия вариант на закона има няколко откровени противоречия. Така например в Закона за висшето образование се разрешава на частни образователни институции да имат структура, различна от тази за държавните висши училища. С други думи, в частните висши училища няма факултети, няма катедри, няма департаменти, които законът изрично регламентира като числен и качествен състав за държавните училища

Прокрадва се идеята чрез промени в Закона за висшето образование да се въведе минимално изискване за 30% присъствени занятия за студентите в дистанционна форма на обучение. Как България като страна от Европейския съюз ще се конкурира и предлага конкурентен образователен продукт за студенти от Азия, Африка и останалия свят при подобно изискване? Тази стара идея на някои университети цели да ни „изхвърли” от пазара на дистанционно академично образование и се надявам в Народното събрание да се намери баланс между изискванията за качество и целта за превръщане на българското висше образование в експортен отрасъл за нашата икономика.



- Как ще коментирате вълната на обвинения в медиите за корупционни практики в Стопанска академия?


- Винаги сме стояли встрани от атаки с характер на черен PR. За съжаление именно в моя първи мандат като ректор се реализира една поредица от публикации и изявления, които ни накараха да направим сериозен преглед на вътрешните ни правила, гарантиращи и изискващи от всеки член на академичната общност поведение на лоялност и защита доброто име на Академията.


- Как се справя във финансово отношение Академията в момента, имайки предвид сериозния дефицит на пари за висше образование?


Като бюджетни организации висшите училища не трябва и не може да бъдем поставени в една привилегирована среда, в разрез с общата ситуация на недоимък и икономии. Именно вродената ни като икономисти склонност към спестовност и ефективност на разходите ни позволи не само да предвидим началото на кризата, но и да ограничим до минимум нашите разходи.


Въпросите зададе Десислава Недялкова



Източник: http://www.akademika.bg/2010/10/%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%be-%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bc%d0%be%d0%b2-%d1%80%d0%b5%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb/


Тагове:   наложителна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: karamecanii
Категория: Новини
Прочетен: 1219989
Постинги: 1192
Коментари: 559
Гласове: 196
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930