Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2011 17:26 - В начален курс – до 24 в клас
Автор: karamecanii Категория: Новини   
Прочетен: 766 Коментари: 0 Гласове:
0



„В начален етап учениците не трябва да се повече от 24 в клас”. Това препоръчва в писмо до училищата в страната образователният министър Сергей Игнатов. Според директорите обаче, децата спокойно могат да стигнат и до 27 в паралелка без това да нарушава учебния процес.


Писмото е по повод неудобството от капацитета на централните училища в Бургас, чиито сгради са стари и са планувани за по-малко възпитаници. Материалната база би се оказала проблем, ако директор реши да увеличи броя на паралелките и да приеме всички желаещи


С 254 повече ще са първокласниците в Бургаска област през новата учебна година. Броят на децата, които завършват забавачките и предучилищните групи е 3 983, съобщиха от РИО.


Основните училища в центъра на Бургас остават най-предпочитаните от родителите на първокласниците. Тази година напливът е по-голям и по специално за тези, които осигуряват целодневно обучение на малчуганите от първи и втори клас. Кампанията реално не е започнала, но директорите са наясно с броя на децата, които за първи път ще влязат в класната стая. Вече се знае в кои учебни заведения няма да могат да запълнят бройката и къде ще се откриват нови паралелки. В случаите в които се оказва, че броят на местата е по-малък от желаещите първолаците се приемат по определените критерии от педагогическият съвет. С предимство са живеещите в района деца, което се доказва с адресната регистрация на родителите, братче или сестриче ученици в същото училище, деца със СОП, ако школото предлага такава архитектурна среда, и др.


За да няма блокиране на места в учебните заведения тази година категорично ще се приема само с оригинално удостоверение за училищна готовност. Така се избягва заемането от едно дете на няколко бройки в различни училища. “Родителите трябва да знаят, че дори да подадат заявление за други основни училища, мястото на детето ще се счита за заето само с оригиналния документ, уверяват от РИО.


Последните години директори се сблъскват с настояването на родителите хлапето им да учи при точно определена госпожа. Семействата си правят собствени проучвания, обменят информация и се доверяват на приятелски препоръки за първи клас. “Майките идват при нас и с условието малчуганът да бъде в дадения клас и да се обучава при конкретен преподавател и ако случайно не са склонни на компромис са готови да си отпишат детето. Може да се стигне до проблем, защото няма как един учител на поеме 120 първолаци”, коментират директори от бургаски училища. Фаворити винаги има и донякъде това е добре за конкурентната среда. Често обаче и самите начални учители създавали излишна паника, като съветвали родителите да бързат със записването. Разпределянето на децата става от директора на училището, но преди това се провежда разговор с родителите.


Другият проблем е, че напрежението от записването в детската градинка семействата несъзнателно привнасят и при първокласниците. Миналата година в Бургас имаше случаи на осъмнали родители пред любимото школо, които се опасяваха, че няма да успеят да си запишат детето си.


„Предлагаме образователна услуга и от това дали ще имаме клиенти зависят заплатите ни”, напомнят бургаски учители преди официалния старт на кампанията за първокласници. След като са на пазара директорите се борят за публиката и си я възпитават. Всеки школски шеф сам решава как да провежда рекламната кампания за набиране на учениците. Посещения в детските градини, опознавателни срещи с родители, линкове към училищните сайтове специално за първолаци и опциите за обучение, изращане на мейли до родителите са част от триковете за привличане на хлапетата.


Снимка: Николай Николов



Източник: http://akademika.bg/2011/04/%d0%b2-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81-%d0%b4%d0%be-24-%d0%b2-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81/


Тагове:   клас,   курс,   начален,   24,   8211,   До,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: karamecanii
Категория: Новини
Прочетен: 1217983
Постинги: 1192
Коментари: 559
Гласове: 196
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031