Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2011 17:08 - Intel обяви технологията Thunderbolt
Автор: karamecanii Категория: Новини   
Прочетен: 831 Коментари: 0 Гласове:
0



Intel Corporation обяви технологията Thunderbolt, нова, високоскоростна свързваща технология за PC, която обединява високоскоростен трансфер на данни и high-definition (HD) display на един кабел. Технологията Thunderbolt е със скорост от 10Gbps, може да трансферира цял HD филм за по-малко от 30 секунди. Тази разработена от Intel технология излиза на пазара чрез техническо сътрудничество с Apple, и е на разположение първо в новата линия лаптопи на Apple, MacBook Pro.


Визията за технологията Thunderbolt (преди наричана с кодовото наименование “Light Peak”) е да трансферира медийни файлове по-бързо, да опрости връзката между устройствата, и да поощрява нови и вълнуващи начини за изграждане и ползване на компютрите. Комбинирайки високоскоростни връзки за трансфер на данни и HD видео върху един кабел е средството за постигане на тази визия. Технологията Thunderbolt постига тази задача чрез два комуникационни метода или протоколи — PCI Express* за трансфер на данни и DisplayPort* за дисплеи. PCI Express има гъвкавостта за свързване с почти всякакъв тип устройства, а DisplayPort може да постигне дисплей резолюция по-висока от 1080p и едновременно с до осем канала аудио. Технологията Thunderbolt е съвместима със съществуващите DisplayPort дисплеи и адаптери. Всички устройства с технология Thunderbolt споделят общ конектор и позволяват просто верижно свързване на устройствата едно за друго, като за свързването може да се ползват електрически или оптични кабели.


Технологията Thunderbolt е предназначена да отговори на изискванията на създателите на медийно съдържание с висока разделителна способност. Например създателите на видео могат да разгърнат своята креативност използвайки high-bandwidth аудио и видео устройства за заснемане/миксиране, и да получат както ниска степен на латентност, така и изключително точно времево синхронизиране за обработка в реално време. При скорост 10Gbps, по-големи медиа файлове се трансферират по-бързо, така че се изчаква по-кратко за преглед и редакция на видеото. Записът и възстановяването на данни става по-бързо, затова се чака по-малко за архивиране на съдържанието. За потребители на мобилни PCта, това означава, че имат един конектор на своя ултра тънък лаптоп, който разширява възможностите за високоскоростна медиа и HD дисплей вкъщи или в офиса. Технологията Thunderbolt е допълваща за другите I/O технологии, които Intel продължава да поддържа.


“Работата с HD медиа е едно от най-трудните неща, които хората могат да правят със своите компютри,” каза Мули Идън, генерален директор на PC Client Group, Intel. “Чрез технологията Thunderbolt, Intel осигури иновативна технология в помощ на професионалистите и потребителите, за да могат да работят по-бързо и по-лесно със своите нарастващи колекции от медиа съдържание, от музика до HD филми. Ние започнахме с визията за опростен, по-бърз трансфер на съдържание межди компютри и устройства, и я превърнахме в реалност.”


“Вълнуваме се от сътрудничеството с Intel, чрез което ще предоставим на потребителите на Mac революционната Thunderbolt технология,” каза Боб Мансфийлд, главен вицепрезидент на Mac Hardware Engineering в Apple. “С ултра бързите трансферни скорости, поддръжката на дисплеи с висока резолюция и съвместимост със съществуващите I/O технологии, Thunderbolt е пробив за цялата индустрия и смятаме, че разработчиците ще преживеят много уникални моменти с нея.”


Технологията Thunderbolt се захранва от Intel чип контролер, и ползва малък конектор, подходящ за мобилни устройства, които ще бъдат включени в продукти, поддържащи тази технология. Няколко иновативни компании обявиха продукти, базирани на технологията Thunderbolt, или понастоящем планират поддръжка за технологията Тhunderbolt в новоизлизащи продукти, сред които Aja, Apogee, Avid, Blackmagic, LaCie, Promise, и Western Digital. Intel работи с индустрията по широка гама продукти, които ще разполагат с технологията Thunderbolt, включително компютри, дисплеи, устройства за съхранение, аудио/видео устройства, камери, docking станции и други.



Източник: http://www.akademika.bg/2011/02/intel-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-thunderbolt/


Тагове:   Intel,   обяви,   технологията,   Thunderbolt,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: karamecanii
Категория: Новини
Прочетен: 1219909
Постинги: 1192
Коментари: 559
Гласове: 196
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930