Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2010 14:36 - Студентите погребаха висшето ни образование
Автор: karamecanii Категория: Новини   
Прочетен: 503 Коментари: 0 Гласове:
0



С черен ковчег, „Господи, помилуй” и минута мълчание на колене българските студенти погребаха висшето ни образование. Това се случи на едночасов протест на учащите в София, който започна от НДК, продължи по бул. „Витоша”, мина покрай Министерски съвет и се отправи към Народното събрание. Няколкостотин младежи скандираха с пълно гърло „Убийци на култура!”, в ръцете си носеха некролози, а десетките им плакати гласяха „Образованието не е $тока”, „Не ни пращайте на кино”, „Тук сме, не сме заспали!” и „Не разбивайте мечтите на децата си!”. Вместо с викове младежите нададоха погребален вой, който съпътстваше цялото шествие.


Студентите от Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Национална художествена академия, Национална музикална академия и НАТФИЗ се обединиха в общата кауза. В последствие към тях се присъединиха и колеги от Лесотехническия университет и УНИБИТ.


Организаторът на студентите от НАТФИЗ Яким Неделчев каза пред Академика БГ: „Искаме да се увеличи намаленото финансиране на висшето образование! В перспектива нещата въобще не изглеждат розови. Вижте станадарта на образованието в Европа, вижте нашия. В НАТФИЗ засега парно има , но до месец не се знае. Може да затворим. А ако прекъснем сега след това трябва да започнем обучението си отначало. Недопустимо е! Трябва да сме единни и ако се наложи – да протестираме всеки ден.”


Десетки минувачи и магазинери застанаха около протеста в знак на съпричастност. Стара жена ръкопляскаше на младите и плачеше от балкона си. По улиците се присъединиха към потока случайни граждани, както и възрастен мъж, държащ в ръцете си учебник по История на България, като цялото шествие бе водено от полицейска кола и черно бездомно куче.


imageГрупа първокласници също се оказаха свидетели на бунта на студентите. Учителите им обясняваха какво се случва, а самите деца изглеждаха развълнувани и дори пригласяха на виковете „Искаме да учим!”.


Пред Народното събрание десетки полицаи не позволиха на студентите да блокират движението. Там протестиращите, под звуците на химна на Европа, представиха своята протествена декларация, адресирана до премиера на България Бойко Борисов. В нея те изказват разочарованието си от обещанията на ГЕРБ за взимането на образованието като приоритет в предизборната си платформа през 2009 година. Основните искания на студентите са допълнителна субсидия за ВУЗ-овете, финансиране с размери, каквито са били първоначално обявени в бюджета, и абсолютна публичност и прозрачност на всички действия от страна на управляващите.


Доцент Лили Вълчева, председател на КНСБ за образованието в България, заяви: „Гласът на младите хора трябва да се чува. Стига сте ни взимали парите”. Тя съобщи, че на 27 октомври Съветът на ректорите и КНСБ са подписали декларация за общи действия, към която канят и студентите да се присъединят.


От сградата на Българска академия на науките учените също излязоха на жълтите павета в знак на подкрепа на младите. За разлика от тях обаче стана ясно, че изненадващо Съветът на студентите на Софийски университет не подкрепя своите колеги в желанието им да протестират.


imageИ въпреки бурният митинг никой от управляващите не излезе да разговаря с протестиращите. Те успяха да внесат декларацията си, като оттам са получили обещание Цецка Цачева да бъде уведомена за нея.


И макар температурата да приближава 0 градуса и първият сняг да вали, студентите останаха дълго пред паметника на цар Освободител. Надежда, студентка в Софийски университет, завърши с думите:


„Господа управляващи, вие не искате да има художници, за да не ви рисуват грозни. Не искате да има музиканти, за да не ви пеят погребални песни. Не искате да има актьори, които да ви окарикатуряват. Не искате да сме по-умни от децата ви, които избягаха в чужбина. Ние сме тук, в България! Искаме да учим!”


На 1 октомври отново ще има протест. На него освен студенти ще присъстват и преподаватели.


Десислава Недялкова

Снимки: Николай Николов



Източник: http://www.akademika.bg/2010/10/%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b5%d0%b1%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d1%81%d1%88%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0/


Тагове:   образование,   НИ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: karamecanii
Категория: Новини
Прочетен: 1220726
Постинги: 1192
Коментари: 559
Гласове: 196
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930