Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2010 07:42 - Откривателят на гроба на Самуил стана „Доктор Хонорис Кауза” на ПУ
Автор: karamecanii Категория: Новини   
Прочетен: 456 Коментари: 0 Гласове:
0



Проф. Николаос Муцопулос е разкрил останките на семейството на българския цар на остров Св. Ахил, книгата му по темата е издадена само на български език


На официална церемония днес откривателят на гроба на цар Самуил – известният гръцки археолог проф. Николаос Муцопулос получи званието „Доктор Хонорис Кауза” на ПУ „Паисий Хилендарски” лично от ректора проф. дфн Иван Куцаров. Това съобщиха от висшето училище.


Тържеството почетоха представители на ректорското ръководство, учени, неправителствени организации, граждани и студенти. Предложението за почетната степен е на Философско-историческия факултет, заради изключителния принос на проф. Муцопулос в изследването на българското историческо минало. Това обясни доц. д-р Иван Джамбов ръководител на Катедра “История” във факултета.


Да бъда „Доктор Хонорис Кауза” на университет в град с толкова богата история и в частност археология за мен е огромна чест, каза проф. Николаос Муцопулос. За мен ще бъде истинско щастие, ако костите на Самуил бъдат пренесени най-после в България, допълни гръцкият учен.


Проф. Муцопулос е автор на книгата „Базиликата „Свети Ахилий” в Преспа. Един исторически паметник-светиня”, която е посветена на разкопките на остров Св. Ахил, където е умрял цар Самуил. Книгата не е издавана до момента в Гърция, а единствено в България, през 2007 г. Пред присъстващите археологът изказа благодарността си към ПУ “Паисий Хилендарски” за признанието и към зам.-ректора доц. Запрян Козлуджов, с чиято помощ текстове му са били преведени на български език.


В разкопките на остров Свети Ахил на малкото Преспанско езеро, които археологът започва още в края на 50-те години на миналия век, той и екипът му откриват гробовете на цар Самуил, неговия син Гаврил Радомир, както и на „цялото семейство на българския цар”. Научните му търсения го отвеждат по-късно до близкия град Касторя (Костур).


В някои от черквите там проф. Муцопулос разкрива сходство с преславската църковна архитектура, както и паралел с една базилика на острова, изградена по-рано в сравнение с построения от Самуил храм „Свети Ахилий”. Докато не бъде оборен в научен диспут, за какъвто е открит, професорът твърди, че най-старият храм от острова и тези в Касторя са част от строителната програма на цар Борис І.


Проф. Муцопулос е роден през 1927 г. в Атина. Завършва архитектура в Политехнически институт на град Мецово. Специализира във Франция в Сорбоната. Кандидатската си дисертация защитава във Факултета по архитектура към Политехническия институт в Мецово, като през 1958 г. е избран за редовен професор в секция „Архитектура” на Политехническия факултет към Аристотеловия университет в Солун.


Занимава се с изследване на византийската църковна и традиционна архитектура и има множество публикации в тази област. Бил е организатор и участник в много международни и местни научни конгреси. Извършвал е археологически разкопки на редица места в Гърция – много години на остров „Свети Ахилий” в малкото Преспанско езеро, в Мигдонийска Редина, в „Дракоспита” на остров Евбея и на други места.


Описва укрепените селища и крепости в Македония и Тракия.


Проф. Муцопулос е член на международни и национални научни колегии. Бил е председател на Международния институт по традиционна архитектура, почетен член на Управителния съвет на IBI (Международен институт по крепости и замъци), член на Центъра за византийски проучвания към Солунския университет и председател на Гръцкото научно дружество.


По време на дългогодишната си кариера е ръководил реставрирането на Христовия храм в Божи гроб, изследвал е сградите на Института по патерналистика към Вселенската патриаршия и някои други институти, както и определени храмове в Македония и Тракия, в това число няколко вилни постройки. Негово дело е и реставрацията на господарския дом Casa Bianca в Солунския район „Ексохи”. С помощта на гръцкия учен е извършено и архитектурното оформление на Старинен Пловдив.


Николаос Муцопулос е почетен член на Атинската академия на науките, на Academia Pontaniana в Неапол, на Българската академия на науките и на пловдивския Граждански клуб. Той е „Доктор хонорис кауза” и на Софийския университет „Свети Климент Охридски”.


Почетен гражданин е на много градове в Северна Гърция. Награждаван е с гръцки и чужди почетни отличия.


Има над 500 публикувани научни изследвания.



Източник: http://www.akademika.bg/2010/10/%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d1%83%d0%b8%d0%bb-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0/



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: karamecanii
Категория: Новини
Прочетен: 1218073
Постинги: 1192
Коментари: 559
Гласове: 196
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031