Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2010 13:12 - И Художествената академия ще пести от ток и парно
Автор: karamecanii Категория: Новини   
Прочетен: 839 Коментари: 2 Гласове:
0



Националната художествена академия – София също е на прага да затвори вратите си за своите възпитаници съвсем скоро, за да може да спести от месечните такси за отопление и ток. Това се налага поради намаления й бюджет, от който са отрязани около 1 милион лева. Тази сума обаче е доста голяма и непосилна за висшето учебно заведение и то е готово да разпусне студентите си за месец и половина. И въпреки че учебната година започна по-рано през топлия септември, самият учебен процес все пак ще бъде нарушен.


Макар Художествената академия все още да не е излязла в “дървена ваканция”, учащите вече стоят на студено, въпреки че температурите в помещенията поне засега все още не са паднали под нулата. Голяма част от занятията обаче на практика са неосъществими. Така например едно от основните упражнения – рисуване на голо тяло, няма как да се осъществи, тъй като няма как моделите да позират в студа. Бъдещите художници смятат, че това, което се случва, е толкова нелепо, колкото никой от тях не си е представял.


НХА има 950 студенти, които са заплатили своите семестриални такси и продължават да стоят в ателиетата си и да рисуват. Когато излезнат ваканция те ще продължат работите си у дома. Това обаче не може да се случи с всички специалности, защото някои изискват определени условия, които домашната среда не покрива.


В знак на протест възпитаниците на Академията изложиха картините си за продан. С тях символично те искат да покажат, че висшето образование е стигнало дотам, че трябва да живее на дарения.


На 1 ноември се очаква отново да има такава разпродажба. Тогава е и датата, когато друг ВУЗ – Софийският университет, ще излезе на протест също заради орязан бюджет. Дали на него ще се присъединят и други студенти от други заведения все още не е ясно.


Десислава Недялкова

снимка: Николай Николов



Източник: http://www.akademika.bg/2010/10/%d0%b8-%d1%85%d1%83%d0%b4%d0%be%d0%b6%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%8f-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82/


Тагове:   парно,   академия,   ток,   От,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rpatel - Какво да ти кажа има нещо сбъркано в ...
18.10.2010 13:28
Какво да ти кажа има нещо сбъркано в цялата работа! Моите уважения към Армията, но не е нормално в период на мир да се харчат пари за нови самолети, катери и т.н., а в същото време хората в БАН да мизрестват с 300 лева, а студентите да се разпускат в дървени ваканции. И после бизнесът ще ревне, че няма подготвени кадри. Е как да има? Като студентите вместо да ходят на лекции ще киснат по кафенетата защото в аудиториите е нечовешки студ? И прави са хората. Всяка година увеличават размера на таксите и за какво? За да те разпуснат в дървена ваканция? Радвам се, че завърших, но и аз съм стояла с палто на лекциите и знам какво е да се прибереш умрял от студ. Е, не си е работа, честно! За моделите в Худ. Академия да не говорим. Защото, хайде да кажем студентите ще са с палта и шалове, ама моделите? Пълна лудница! С няколко стари самолета дето ги купиха нито българската армия ще стане по-подготвена, нито нищо, но с милионите, които се дадоха за тях колко много неща можеха да се направят и в БАН и в университетите. Ама започвам сериозно да подозирам, че на управляващите не им трябват умни хора, напротив. Защото простия народ по-лесно се управлява! Пуснеш му там някоя сапунка по ТВ, малко чалга, салата с ракийка, сладки приказки и после шапка на тояга. Гласувай си каквито искаш закони, хората са щастливи нали имат новини за поредната пластична операция на певачката Х и могат да припяват на новия хит на Азис, какво им пука за останалото? Виж умните хора са друго нещо. Все ровят където не им е работа, задават въпроси и искат отговори... въобще създават проблеми! Не се вързват на приказки за светло бъдеще! Ето в това е цялата работа. Те хората са си го казали. Прост народ, слаба държава! Но пък лесно се управлява. Точно като стадо овце. Накъдето ги поведе овчаря, натам вървят и не питат защо!
цитирай
2. velichka84 - става ми тъжно
18.10.2010 13:29
става ми тъжно. Още повече,че чух,че и в ТУ разните му халета не се отопляват,където студентите могат практически да работят. Срамота!!! Нали уж нямаше да пести правителството от образование? Какво се случи??????
Ако толкова е открадена държавата, толкова няма пари, АМИ ДА СЕ ВЗЕМАТ КРЕДИТИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ АКО ТРЯБВА. Младите сега ще трябва да плащат кредитите за разни предизборни кампании, а университетите се разпускат в дървени ваканции.
Срамота.
Не трябва да се пести точно от образование, ако не искаме да изпаднем в състоянието на Гърците, ако искаме бързо да напреднем - точно в образованието и културата е ключа.
Срам ме е , ако написаното е вярно, срам ме е ,че странанта ни не държи на образованието и културата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: karamecanii
Категория: Новини
Прочетен: 1218001
Постинги: 1192
Коментари: 559
Гласове: 196
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031